Skillnader mellan en äkta eller oäkta förening
En bostadsrättsförening kan vara äkta (Privatbostadsföretag) eller oäkta (Oäkta bostadsföretag). De allra flesta svenska bostadsrättsföreningar är äkta. För att bli klassad som en oäkta bostadsrättsförening av skatteverket kan man förenklat säga att mer än 40% av intäkterna ska komma från t.ex. hyreslägenheter, andrahandsuthyrning, hyreslokaler eller månadsavgifter från juridiska personer som äger bostadsrätter i föreningen. Att en bostadsrättsförening klassas som oäkta drabbar oftast bostadsrättsföreningar som har lokaler uthyrda till t.ex. restauranger och affärer. Men på dagens bostadsmarknad ser vi också att det blir allt vanligare att personer eller företag köper bostadsrätter som en ren investering och där avsikten är att hyra ut bostaden genom s.k. andrahandsuthyrning. Detta är någonting som också riskerar att leda fram till att en bostadsrättsförening klassificeras som oäkta.
Det är skatteverket som klassar när en bostadsrättsförening är äkta eller oäkta och det kan ändra sig mellan olika år.
Det är ganska stora skillnader att äga en lägenhet i en äkta eller en oäkta bostadsrättsförening. De största skillnaderna är skattemässiga. Om du äger en bostadsrätt i en oäkta förening kan du komma att bli förmånsbeskattad för mellanskillnaden mellan den lägre månadsavgiften du betalar och en uppskattad normalhyra. Den stora fördelen att äga en bostadsrätt i en oäkta förening är att bostadsrättsföreningen oftast har bra hyresintäkter och därför kan ta låga eller inga månadsavgifter alls för sina bostadsrätter.
Om man säljer en bostadsrätt med vinst i en äkta bostadsrättsförening kan man förenklas säga att skatten blir 22%, (30% skatt på 22/30delar) av vinsten. Om man istället säljer en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening räknas det som om man säljer en andel i en ekonomisk förening eller i ett aktiebolag. Detta innebär att skatten på eventuell kapitalvinst blir 25% (5/6 * 0,30 = 0,25). Som regel kan man inte heller få uppskov med reavinsten från en oäkta förening.
Både äkta och oäkta bostadsrättsföreningar lyder under Bostadsrättslagen vilket gör att de styrs på samma sätt och har samma krav på att registrera en ekonomisk plan. Som medlem kan du påverka det som händer i bostadsrättsföreningen bl.a. genom föreningsstämman.